Изследване подготвено от Ecofys по поръчка на Европейската комисия разби мита, че възобновяемите източници на енергия са по-скъпи от замърсяващите производства. Напротив, точно обратното е.

 

Данните в доклада показват, че най-мръсните форми на производство на електрическа енергия са значително субсидирани през годините и косвените разходи, които причиняват, ги правят в пъти по-скъпи за обществото, отколкото зелената енергия от ВЕИ.

 

Докладът излиза в ключов момент за ЕС, който се подготвя да постави основите на енергийната и климатичната политика за следващото десетилетие. Това ще стане на срещата на Съвета на Европа на 23 и 24 октомври 2014 г.

 

Основните въпроси, които ще бъдат обсъдени, отново са енергийната зависимост и сигурност, стабилността на доставките, непосредствената нужда да се намалят емисиите на въглероден двуокис и парникови газове, мерките за справяне с климатичните промени.

 

От изследването на Ecofys става ясно, че когато към пазарните цени на енергия от замърсяващите производства се добавят разходите за справяне с причинените проблеми като качеството на въздуха, токсичност и климатичните промени, въглищата са в пъти по-скъпи, отколкото най-високата крайната цена за електроенергия, плащана от потребителите в Европа.

 

Цената, която ЕС е платил само през 2012 г. за борба с климатичните промени, причинявани от производство на електроенергия от замърсяващи производители е между 200 - 310 млрд. евро.

 

Производството на ток от слънчевата енергия е все по-разходноефективно днес. Наред с повишаващата се конкурентоспособност на технологията и възможността за икономически растеж, базиран на иновации и технологичен напредък, развитието на пазара е необходимо да се насърчава, тъй като по този начин ще се намалят емисиите на парникови газове и зависимостта от вноса на енергия.

 

Не на последно място трябва да се отбележат и предимствата на децентрализираното производство на слънчева енергия, като регионално и местно развитие и възможностите за заетост в местни малки и средни предприятия.