Темата за Закона за личния фалит се дискутира сякаш сме на Кооперативния пазар, коментира Асен Ягодин, изп. директор на "Пощенска банка" по време на финансов форум "Шумът на парите".

Според Ягодин не се обяснява достатъчно добре какво представлява личният фалит, съобщава Агенция "Фокус".

"Българинът не бих казал, че е финансово неграмотен. Поддържам тезата, че проф. Стив Ханке малко преигра. Българинът стана финансово грамотен по трудния начин, но в смисъл, че има инстинкти за оцеляване и за управление на личните финанси", заяви Ягодин.

По отношение на личния фалит "не отричам ползите от въвеждането на тази категория в законодателството, но преди това има нужда от разяснение какво представлява тази форма. След това, трябва да бъде обърнато внимание на спецификите, на защитата интересите на хората, поверили парите си в банките, за да не се стигне в едно изкривяване в обслужването на кредити. Тук визирам необезпечените кредити", подчерта Ягодин.

Той посочи, че и задълженията на обществото трябва да бъдат ясно регламентирани. "Темата се използва с известна доза популизъм", отбеляза Ягодин.

Според него кризата в гръцките банки не може да се пренесе реално в България, съобщи БНР.

"Нееднократно, не само официални лица по линия на БНБ и правителството, но и анализтори, са разяснявали свързаността на българската икономика с гръцката, а тя числом и словом е под 10%. От друга страна, да, наистина има заначително присъствие на гръцки банки в България, но както знаем, те основно са през линия на дъщерни дружества. Дъщерни дружества, които разполагат дори с по-висока от средната за банковия пазар ликвидност, както и капиталова адекватност", подчерта Ягодин.