Европейският съюз се готви да наложи санкции срещу правителството на Виктор Янукович в Украйна.

 

Междувременно в търсене на решение за ескалиращия конфликт в Киев са на посещение министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша.

 

Следобед в Брюксел ще се проведе извънредна среща на външните министри на 28-те страни членки на ЕС, където ще бъдат обсъдени санкциите срещу Украйна.

 

И двете страни в украинския конфликт нарушиха предложеното вчера от президента Янукович примирие, с което днешният ден беше обявен за траурен.

Рано сутринта спецчастите "Беркут" предприеха безуспешен опит да изтласкат демонстрантите от киевския площад "Независимост".

 

Малко по-късно снайперист стреля по полицейски конвой и рани най-малко 20 служители на реда.

 

На практика сблъсъците в Киев и в другите градове продължават. Демонстрантите правят димна завеса, палейки автомобили. Срещу милиционерите летят коктейли Молотов и камъни. Полицията този път използва само гумени куршуми.

 

Украинските медии съобщават, че демонстрантите стрелят срещу полицаите и дори, че са използвали бойни отровни вещества. Изглежда управляващите търсят начин да аргументират включването на армията в конфликта, което ще сложи край на бунта срещу правителството, но с цената на кървава баня.

 

Неслучайно Янукович смени шефа на генералния щаб, докато парламентът даде разрешение за потушаването на демонстрациите с военна сила. Засега обаче армията не участва в сблъсъците.

 

Москва към момента се въздържа от официална намеса, а действията на ЕС, ако са решителни, могат да предотвратят използването на военните срещу демонстрантите.