Най-голямата програма за икономически стимули в историята. Дълг от над 1 квадрилион йени, възлизащ на 214.3% от брутния вътрешен продукт на страната. А икономиката на Япония се срива.

 

Данните за третото тримесечие на годината показаха спад на брутния вътрешен продукт с 0.4% на тримесечна и с 1.6% на годишна база.

 

Нещо повече данните за второто тримесечие са ревизирани низходящо до спад на БВП с 1.9% на тримесечна и 7.3% на годишна база, който е най-големият от първите три месеца на 2011 г. насам.

 

Пазарите очакваха днес японската статистика да отчете икономически ръст от 0.5% през третото тримесечие на тази година и увеличение с 2.2% на БВП спрямо същия период на миналата година. Вместо това Япония влезе в техническа рецесия.

 

Ставащото със сигурност ще принуди премиера Шиндзо Абе да отложи планираното ново повишение на данъка върху потреблението, независимо от растящия дълг и бюджетен дефицит на страната. Той на практика рискува да се изправи пред предсрочни избори само две години след като пое управлението на страната.

 

Частното потребление в Япония расте, макар и не с очакваните темпове, но бизнес инвестициите се сриват и това води до спада на БВП през третото тримесечие.

След шокиращо слабите данни японският премиер Шинзо Абе обяви, че утре ще вземе решение, дали да отложи планираното през 2015 г. ново повишение на данъка върху потреблението. Има спекулации, че в началото на следващата седмица Абе ще разпусне Долната камара на японския парламент и ще призове за предсрочни избори в средата на декември.

Именно първото повишение на данъка върху потреблението на 1-ви април 2014 г. от 5% на 8% причини рязко влошаване на вътрешното потребление и доведе до неочаквано големия спад на БВП през второто тримесечие.

Публикуваните днес данни показват, че независимо от рекордните икономически стимули от страна на държавата и централната банка, третата по големина икономика в света не може да излезе от стагнацията, преминавайки през поредната си рецесия за последните две десетилетия. Изглежда Абеномиката се провали.