Централната банка на САЩ започва да повишава лихвените си нива през тази година. За това управителят на Фед, Джанет Йелън е категорична.

В момента тя говори за паричната политика на Федералния резерв и състоянието на американската икономика пред финансовата комисия в Конгреса.

Йелен посочва, че моментът на повишаване на лихвите ще зависи от инфлационните окачвания. Тя е категорична, че решението на централната банка е сложен въпрос и не се изчерпва само със следенето на две променливи – заетост и потребителски цени.

Според управителя на Фед ако бъде отложено повишаването на лихвените нива, то ще трябва да стане бързо.

Ето защо е по-добре затягането на паричната политика да започне по-ранно, за да е постепенно и се даде време на икономиката на САЩ да се приспособи към новите условия след 6 години на нулеви лихвени нива.

Джанет Йелън подчертава, че на всяко от следващите две заседания на Федералната комисия за отворени пазари през септември и декември може да бъде взето решение за повишаване на лихвите на Фед.

Думите на управителя на централната банка на САЩ дадоха силна подкрепа на долара. Щатската валута поскъпва с 0.39%, до 1.0966 EUR/USD.

Инвеститорите се притесняват да не се повторят събитията след 2004 г., когато затягането на паричната политика на Фед предизвика преоценка на активите и след 3 години пазарните балони, захранени с капитали при лихви от 1% в САЩ, се спукаха почти едновременно.

Сега лихвените нива на централната банка са практически нулеви от 6 години, фондовите индекси са близо до исторически високи нива, а размерът на деноминирания в долари дълг в глобален мащаб е рекорден. Но както казва и Йелън, повишаването на лихвите на Фед е неизбежно.