Икономическият растеж в Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам вероятно ще остане силен и средно годишно ще възлиза на 5.9% в периода до 2016 г. Тази година растежът в региона ще се забави до 5%. Това са оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Югоизточна Азия ще се радва на засилено вътрешно търсене, а инвестициите ще се увеличат, твърди се в доклада на ОИСР. След 2008 г. икономическият растеж в региона ще стане по-балансиран. Регионалните икономики ще разчитат повече на вътрешното търсене и така ще станат по-малко уязвими при външни шокове.

Най-многолюдната от изброените страни, Индонезия ще постигне и най-силен икономически растеж, задвижван от голямото вътрешно търсене.

Въпреки че все още говори за позитивни перспективи, прогнозата за шестте югоизточни икономики в следващите пет години е по-ниска от средните през периода 2003 – 2007 г. годишни 6.1% - преди да настъпи рецесията, причинена от кризата на вторичните ипотеки в САЩ.

Сянка върху азиатските икономики, по думите на ОИСР, хвърля фискалната ситуация в САЩ и продължаващата дългова криза в еврозоната. Регионът трябва да бъде бдителен и да прилага икономически мениджмънт предвид продължаващата глобална несигурност и природните бедствия.

ОИСР препоръчва на шестте страни да развиват човешкия си капитал, инфраструктурата, управлението, трудовият пазар. Това следва да са основните структурни политики в средносрочен план.

Привличани от икономическия растеж, в региона навлизат все повече капиталови потоци от чужбина. Това също е повод за притеснение според ОИСР. Само през първото тримесечие на 2010 г. в региона са навлезли над 40 млрд. долара – повече по сравнение с горещия капитал, причинил Азиатската криза от 1997/8 г.

Страните трябва да прилагат разнообразни политики: монетарна, по валутния курс, за постигане на макроикономическа стабилност, на капиталов контрол – за да овладеят входящите парични потоци. В тази връзка има опасност от потенциални проблеми, ако те не се прилагат по подходящия начин.

Следващи по растеж в региона ще са икономиките на Австралия и Чили, които ще се възползват от бума в суровинните пазари през следващата година и ще нарастват с по около 4%. Прирастът на БВП на Австралия ще се забави до 3.2% през 2013 г.

ОИСР публикува два пъти годишно прогнози за икономическия растеж. Според организацията със седалище в Париж, еврозоната ще постигне едва 0.2% икономически растеж през 2012 г., в това число Германия ще допринесе с 0.6% прираст на своя икономически продукт. Италия я чака 0.5% рецесия.

За САЩ прогнозата е 2% ръст през следващата и 2.5% през 2013 г. Целият развит клуб на ОИСР може да разчита на 1.6% прираст през 2012 г. и 2.3% през 2013 г.