"Някои европейски банки, не всички, а само някои, трябва да бъдат рекапитализирани" и ще бъдат, заяви в ефира на германското радио Дойчландфунк Жан-Клод Юнкер, председател на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, предаде БТА.

Европейските правителства и банките ще трябва да се договорят идната седмица за мащаба на рекапитализациите, допълни Юнкер.

"Запознат съм с мнението на Дойче банк (Deutsche Bank), че държавните пари не бива да отиват при всички. Само че има необходимост от рекапитализиране и ние (правителствата) ще направим така, че да има рекапитализиране", за да бъде избегнат какъвто и да е риск от "заразяване" с гръцката криза на банковия сектор, допълни Юнкер, цитиран от АФП. Юнкер е и премиер на Люксембург.

Вчера шефът на Дойче банк Йозеф Акерман се обяви против предложенията на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да бъдат рекапитализирани европейските банки. Акерман определи сегашния дебат по темата като контрапродуктивен.

Председателите на федерациите на държавните и частните банки в Германия също се противопоставиха на подготвяните планове (за рекапитализиране на банките), които "биха могли да изострят кризата, изпращайки послание, че европейските банки имат проблеми".