Държавно гарантираният дълг може да нарасне с 550 млн. евро заради нуждата от средства за Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) и националната програма за саниране. Министерският съвет одобри вчера гаранции за два нови заема за общо 250 млн. евро за саниране и за един за 300 млн. евро за ФГВБ.

Фондът за гарантиране на влоговете ще изтегли заема от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да попълни резервите си, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. Фондът остана празен, след като изплати гарантираните влогове на фалиралата КТБ, чиято стойност беше над 3.7 млрд. лв. 

В края на 2014 г. държавата му отпусна заем от 2 млрд. лв., за да започне изплащането им. По думите на Горанов в момента правителството няма ликвидна нужда, за да настоява пред Фонда за бързо връщане на заема. 

"Нямаме спешна нужда от възстановяване на заема от страна на Фонда към правителството, но след като реализираме окончателно операцията, може да преценим дали да изискаме от Фонда да възстанови ресурсите към правителството, или те да останат като ликвиден буфер във фонда", обясни министърът. 

ФГВБ има право да вземе още гаранции за заеми през 2016 г. В бюджета за настоящата година депутатите записаха, че фондът може да разчита на държавна гаранция за финансиране до 900 млн. лева.

До 250 млн. евро ще получи Българската банка за развитие за финансирането на безплатното саниране. До 100 млн. евро от тях ще дойдат от банката "Кредитанщалт фюр Видерауфбау", а останалите 150 млн. евро - от Банката за развитие на Съвета на Европа. 

Според Закона за държавния бюджет държавните гаранции, които може да получи ББР за безплатното саниране през 2016 г., са до 1 млрд. лв. Реално разходите по програмата ще се платят от държавния бюджет, като сумата ще се разхвърля в период от 5 - 10 години. За тази година бюджетът ще се натовари със 100 млн. лв., обясни Горанов.