Правителството одобри проект на закон за данък върху застрахователните премии и предлага на Народното събрание да го приеме. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Законопроектът е изготвен в изпълнение на одобрените от

социалните партньори мерки в подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция. С него се въвежда данък върху получени застрахователни премии по облагаеми застрахователни договори, като застрахователните премии по животозастраховане не се облагат.

Предложената в законопроекта данъчна ставка е 2 процента. Предвижда се данъчната основа да е получената застрахователна премия от застраховател по чл. 8, ал. 1 от Кодекса за застраховането по облагаем застрахователен договор. Данъчната основа се увеличава с възстановените бонуси и отстъпки на застрахователя и се намалява с включените в застрахователната премия суми за гаранционния и обезпечителния фонд по Кодекса за застраховането, както и със сумите за държавния фонд "Земеделие", съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители. Това намаление на данъчната основа се налага, за да не се начислява данък върху събираните парафискални такси от застрахователите.

Данъкът е изискуем на датата, на която е получена застрахователната премия, и се внася в бюджета ежемесечно. Данъчно задължените лица подават данъчна декларация пред НАП за всяко тримесечие.

Предложеният нов данък не променя съществуващия ред на данъчно облагане на печалбата на застрахователите съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвиденият национален механизъм за облагане на застрахователните премии поставя в съпоставимо положение застрахователите, осъществяващи дейност в България, спрямо останалите европейски застрахователи. Европейското законодателство в областта на застраховането и презастраховането (Директива 2009/138/ЕО) дава възможност всеки застрахователен договор да подлежи на облагане с косвени данъци и парафискални такси върху застрахователните премии в държавата членка, в която е рискът, или в държавата членка, в която е покрито задължението.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 септември 2010-а.