Повече от 230 обучени спасители от Европейския съюз работят в районите на бедствието в Сърбия. Българският екип, който замина преди дни, се грижи за отводняването на село Ракитово край Ягодина. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева пред БНР.

 

България продължава да помага на бедстващите, добави Бобева. Тя посочи, че водещи български компании за минерална вода, битова химия и фармацевтика изпращат към Сърбия помощи – бутилки вода, почистващи препарати и лекарства. В момента, с отдръпването на наводненията най-важно е да се осигури достъп до прясна питейна вода на бедстващото население и да се предотврати възникването на епидемии.

Вицепремиерът заяви още, че Сърбия е поискала от България допълнителни доставки на ток. Водят се дискусии между Министерството на икономиката и съответните власти в Сърбия. Наводненията доведоха до срив на сръбското производство на електрическа енергия с 40%.

 

„Ние, разбира се, аварийно подаваме, където е необходимо, ток. Имаме спогодба със съседните държави, но се опитваме да уредим и регулярни доставки, ако е необходимо, тъй като, доколкото разбираме, са наводнени основните централи в Сърбия“, каза Бобева.