Как да се определя лихвата? Има няколко предложения. Икономистът Георги Ангелов например предложи лихвите по кредитите да се обвържат с доходността на държавния дълг. Така, за всяко поскъпване на заемите, вина ще носи и държавата.

Управляващите сега предлагат лихвите по кредитите да се обвържат с пазарен индекс като Euribor, Libor или Софибор и надбавка, която не се променя. Според тях, по този начин заемите ще поевтинеят и определянето на цените им ще става по-прозрачно. Оказва се обаче, че това не е съвсем така.

Първо има значение кой от индексите ще бъде избран от гледна точка на това, какъв ресурс, от кой пазар се набавя. Ако говорим за евров ресурс и приемем, че това е основният международен пазар, то е логично да се използва индекса Euribor”, коментира финансовият консултант Иван Стойков в рубриката „Марж“ на „Дарик Кафе“.

Ако говорим за левови ресурси, тогава трябва да предпочетем Софибор, защото той измерва цената на финансирането, което си разменят банките на българския пазар. По подобен начин стои и въпросът с Libor, който е по-релевантен за доларовите кредити“.

Според Стойков, „който и от трите индекса да изберем и обвържем лихвите към него, то в бъдещ план може да се очаква само покачване на лихвените нива. Стойностите на тези индекси към момента са на най-ниските нива от последните 5 години. Така, с обвързването на лихвите с пазарен индекс, в бъдеще време те ще растат“.

Хубаво е да се използва измерител на цената на финансовия ресурс, който да е показателен за източника на средствата. Ако банките получават финансиране от международен пазар, тогава прилагането на Euribor ще е обосновано при формирането на лихвите. Трябва да има индекс, които да показва цената на капитала, според източника му, за да могат лихвите да се формират коректно“, счита Стойков.

Ако банките набират основно средства от вътрешния пазар, под формата на депозити, тогава трябва да се търси усреднен индекс за лихвите по депозитите“.

Обвързването на лихвите с даден пазарен индекс ще доведе до преобразуването им за новите клиенти на банките“, прогнозира финансовият експерт.

В момента ситуацията е по-скоро 50 на 50 - колкото банки използват пазарен индекс за образуване на лихвата, толкова продължават да използват и базовия лихвен процент, определян от самите тях“.

Така, според Стойков „ако бъдат приети новите предложения, предстои процес на уеднаквяване и евентуално нарастване на лихвите, ако разбира се, в договорите по кредите е заложено, че при корекция на пазарния индекс, съответно се променя и лихвата“.