Шефовете на Facebook Inc. ще обсъдят перспективите за растеж на най-голямата социална мрежа в света. Главният оперативен директор Шерил Сандберг и главният финансов директор Дейвид Еберсман ще водят представянето днес в Бостън.

 

Facebook планира да набере 11.8 млрд. в своето първично публично предлагане, най-голямото за интернет компания в историята.

Повечето от акциите ще станат притежание на големите институционални инвеститори. Но част от книжата ще бъдат достъпни и за частни играчи. Въпреки това придобиването им няма да бъде лесно.

 

Според New York Times, когато IPO-то на Facebook стартира на 17 май от 20% до 25% от 337-те млн. акции ще бъдат разпределени чрез брокери, които ще дадат достъп до книжата на индивидуални инвеститори. Обичайно делът на предлаганите по този начин акции при такава операция е около 15%.

 

Цената на книжата на разположение на инвеститорите на дребно ще бъде между $ 28 до $ 35, като повечето брокери вероятно ще поставят ограничения върху продажбата, давайки предимство на опитните играчи или изисквайки минимално салдо по сметката на купувачите.

 

Дребните инвеститори могат да получат достъп до книжата на Facebook и чрез един от многото взаимни фондове, които вече предварително са заявили акции на компанията.