Настава моментът на истината за дигиталните валути и инвеститорите, предоставящи рисково финансиране за подобни проекти, пише Ройтерс в обзорен анализ за актуалните проблеми пред финансовите нововъведения и регулациите.

През тази седмица, в четвъртък, властите в Испания, Коста Рика и Ню Йорк са арестували петима души, работещи за компанията Liberty Reserve. Сред задържаните е бил и основателя й Артър Будовски. Съмненията водят към евентуални схеми за пране на пари. Според прокуратурата през дружеството са били изпрани повече от 6 млрд. долара, което е и причина за искането Liberty Reserve да преустанови дейност и да бъде затворена.

Вниманието на властите върху дигиталните валути бе привлечено през април 2012 година, когато ФБР излезе с доклад за това как криминални лица и организации от целия свят биха могли да използват биткоин валутата. За да се предотврати тази възможност агентите препоръчаха на компаниите, опериращи с виртуални пари, да се подчиняват на същите регулации, предотвратяващи опитите за пране на пари, както и традиционните банкови системи.

Компаниите, захранващи дигитални валути веднага реагираха по начин, който да заобиколи опитите за вкарването им под регулации. "Смятам, че цялата екосистема израства доста бързо, има много млади компании, които точно сега откриват как да се съобразяват с регулаторните изисквания", коментира Дейвид Джонсън, съосновател и изпълнителен директор на компанията BitAngels, която през тази седмица обяви, че е набрала $ 6.7 млн., за да финансира стартъп организация, свързана с Bitcoin валутата. 

Дигиталните валути са пари, които могат да бъдат разменяни между хората без посредничеството на традиционното банкиране или конвенционалните системи за разплащания. Те са структурирани по различен начин. В случая на Liberty Reserve се ползват единици стойност, която е привързана към дадена твърда валута, например американския долар. Това е различно от принципа, на който работи биткоинът - при него стойността е резултат от търсенето и предлагането.

Биткоин съществува благодарение на подкрепата на инвеститорите от Силициевата долина. Тя се разпространява чрез софтуер с отворен код и не се контролира от една компания или правителство. Потребителите могат да купуват биткоин през борсите, които на практика обръщат реални пари във виртуална валута.

Причината, поради която има хора, желаещи да ползват биткоин, е че трансферите на пари, обърнати в биткоин, са съпроводени със значително по-малки разходи, от онези, които предлага традиционното банкиране. Освен това виртуалната валута може да се ползва при пазаруване в редица онлайн магазини.

Преди седмици в Калифорния се е провела конференция по въпросите на биткоин, на която участниците са обсъдили възможните мерки, които да предотвратят опасенията, че през схемата може да се извършва изпиране на пари от криминална дейност.

Според Вячеслав Андрюшченко, говорител на руската компания за дигитални пари WebMoney стъпка в посока към подобряване на работата с регулаторните власти е да се приложи схема, по силата на която всеки потребител на системите за дигитални пари да се съгласява, че приема законодателството срещу пране на пари, с което приема да носи отговорност, ако такова престъпление бъде извършено през неговата сметка. Всяко съмнение за извършване на нелегална дейност, ще се санкционира от компаниите чрез блокиране на потребителя от достъп до системата.