Кабинетът промени структурата на акциза на цигарите в спешен порядък и без обществено обсъждане, а последната версия на проекта все още не е публикувана никъде.

Министерският съвет одобри в сряда в спешен порядък промяна в структурата на акциза на цигарите, без текстовете предварително да са минали през обществено обсъждане. Последната версия на законопроекта за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове все още не е публикувана никъде, а за промяната обществеността и засегнатите страни научават от решенията от правителственото заседание, пише "Капитал Daily".

Към всичко това трябва да се добавят притесненията на големите международни цигарени компании, според които реалната цел на промяната е да се подпомогнат местните производители "Булгартабак" (където отскоро официален съсобственик с 5% е депутатът от ДПС Делян Пеевски) и "КТ интернешънъл" ("Кингс табако"), а не толкова да се търси начин за справяне с контрабандата. Причината за това е, че промените на практика ще доведат до по-голямо поскъпване на цигарите от високия и средния ценови клас и по-малко на тези от ниския клас, а именно двете компании произвеждат най-евтините марки.

С промяна в закона Министерството на финансите предлага от началото на 2016 г. специфичният акциз да бъде свален от 101 на 70 лв. (определя се на 1000 къса), а пропорционалният (адвалорният) – да бъде вдигнат рязко от 23% на 38% от крайната цена. През следващите две години ще има още две повишения – съответно до 40 и 42%. Минималният акциз, който трябва да бъде постигнат през следващите три години, остава, както беше планиран в досегашния календар, съобщиха от финансовото министерство. В официалното съобщение от правителственото заседание това не беше посочено.

Според финансовия министър Владислав Горанов целта на промяната е да се задържи ниска цената на по-евтините цигари за сметка на по-високия клас. По този начин ще се направи опит да се намали контрабандата, тъй като хората с по-ниски възможности са по-склонни да пушат цигари без бандерол.

Ниският клас цигари са в основата на ръста на пазара тази година. На годишна база продажбите на цигари с бандерол са нараснали с 9% към края на шестмесечието, което е незапомнено от десетилетие увеличение. От януари до август ръстът е 5%, като причината за него е физическият контрол от митничарите във фабриките на българските производители. Според анализите на контрабандния пазар, който става по празните опаковки в кошчетата за боклук, 70% от цигарите без бандерол през миналата година са били българско производство. След като митничарите влязоха във фабриките, делът на контрабандните цигари рязко падна, а се увеличиха продажбите на най-евтините цигари на "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл".

Данните за изпълнението на държавния бюджет към юли показват, че събраният акциз от тютюневите изделия е достигнал 1.08 млрд. лв.