Нови 100 хил. лева ще отпусне Министерството на финансите от собствения си бюджет за спрения преди четири години проект „Бургас-Александруполис“.

Парите ще бъдат преведени за увеличение на капитала на проектната компания, показва справка в Търговския регистър.

От финансовото министерство обясниха за „Труд“, че парите са необходими за издръжката на дружеството, което е 100% собственост на държавата. През миналата година компанията е дала близо 98 хил. лева за заплати на четирима души, които работят в нея. Само преди месец от министерството на финансите смениха тричленното ѝ ръководство.

Изграждането на нефтопровода „Бургас - Александруполис“ беше спряно с решение на първото правителство „Борисов“ в края на 2011 г., а в началото на 2013 г. със закон беше денонсирано споразумението за тръбата между България, Русия и Гърция.

Според отчета на родната компания тя не дължи нищо към другите акционери, но има задължения за 8.3 млн. лв. към свързани лица, без от документите да става ясно кои са те.

Само през 2013 г. компанията има разходи за 712 хил. лв. и отчита, че е на загуба с 632 хил. лв. От създаването на дружеството през 2007 г. натрупаната загуба е за 5.185 млн. лв.

В момента капиталът на петролопровода „Бургас - Александруполис“ е 15.2 млн. лева. Сумата е изцяло внесена от Министерството на финансите и е усвоена.