Oт скромна къща с циментова замазка в предградията на Западен Лондон, където ревът на реактивни самолети, излитащи от летище Хийтроу, разтърсва сградите, търговец, въоръжен с алгоритми, успява да срине Wall Street.

Навиндер Сингх Сарао оставаше на практика анонимен, докато вчера не беше арестуван от Скотланд Ярд във връзка с 22 обвинения, повдигнати в САЩ, включително за измами и манипулиране на пазара, пише Bloomberg.

Преди близо 5 години, на 6 май, 2010 г., Сарао успява само за ден да срине Dow Jones Industrial Average с близо 1000 пункта. По време на рязкото падане на акциите, поне една от всеки 5 поръчки за продажба е подадена от британския трейдър.

По онова време той дори не работи в някоя голяма инвестиционна компания. А поръчките си подава през вече несъществуващата MF Global Holdings Ltd. Благодарение на сделките от 6 май обаче Сарао успява да натрупа състояние от 40 млн. долара, само за ден.

Какво се случва във въпросния ден? Сарао, чрез фирмата Nav Sarao Futures Limited Plc прилага едновременно две стратегии за високочестотна търговия. Едната е "леъринг" – отваряне и последваща отмяна на множество поръчки. Другата е "фишинг".

Сарао отваря къси позиции за хиляди фючърсни договори върху S&P 500, на обща стойност 200 млн. долара, което е между 20% и 29% от всички поръчки за продажба във въпросния ден. Използвайки алгоритмите за високочестотна търговия той променя направените залози 19 000 пъти, с което заблуждава другите търговци на пазара, след което отменя поръчките в следобедните часове.

В резултат Сарао успява да натрупа сериозна печалба, като междувременно действията му довеждат до срив на пазара, донесъл загуби за милиарди на останалите инвеститори.