Популярността му сред избирателите може да отслабва, но човекът, който избута световните финансови пазари до ръба и почти изкара Гърция от еврозоната, всъщност печели уважение сред инвеститорите.

Обещанието на Ципрас да сложи край на ерата на строги икономи не беше спазено, след като той се огъна пред исканията на европейските кредитори и подписа споразумение за нов спасителен заем. Инвеститорите сега по-скоро гледат с оптимизъм на това Ципрас да е начело на гръцкото правителство, коментира Bloomberg.

Преди да се оттегли като премиер и да поведе страната към нови избори, които ще бъдат вторите за осем месеца, 41-годишният Ципрас отказа да направи компромис.

Доходността по 10-годишните гръцки облигации днес пада с 2.5 пункта, до 8.226%. Това означава, че дълговите пазари отчитат намаление на риска за фалита на Гърция след изборите.

За сравнение доходността на книжата през цялата 2014 г. беше над 10%, повишавайки се до 11.22% през януари 2015 г., когато категоричната изборна победа на СИРИЗА сложи началото на шестмесечната авантюра с кредиторите.

След като Ципрас прекъсна преговорите в края на юни и призова за референдум върху условията, приложени към спасителния план на страната, доходността по гръцките 10-годишни облигации нарасна до почти 20% на 8 юли.

Акциите в Атина също печелят оттогава. Гръцките банки поскъпнаха с цели 64% от рекордно ниските си нива, а основният индекс на атинската борса ASE скочи с 22% от тригодишно дъно.

Инвеститорите все още разглеждат Ципрас като рисков фактор, но не и по отношение на кредиторите и дълга. Той вече изигра своите карти и загуби. Така оставането му на власт ще гарантира, че постигнатите споразумения ще бъдат спазени.

Инвеститорите очакват следващото правителство да продължи с изпълнението на мерките, за да покрие критерии за получаване на най-новия пакет от помощи, трети за Гърция от 2010 г. насам.

"Възприемането на СИРИЗА от пазара се промени значително след последните избори", коментира Василис Карацас, управляващ директор на Levant Partners.

Според него партията е виждана като политическа сила, която ще изпълни споразумението с кредиторите. Илюзията за по-добра сделка и лесен изход изчезна.