Българските депутати обичат слънцето. Златният миг идва през 2008 г., когато директива на Европа казва, че в България 16 на сто от електроенергията трябва да идва от възобновяеми източници. Срокът е 2020 г. В другите държави процентът е по-висок - 20 на сто, в Австрия например целта е 34 на сто. За малка и бедна България еврокомисарите склоняват цифрата да е по-малка, защото обикновеният българин трудно може да изплаща скъпите инвестиции за екология.

Но препоръката за зелени енергии се превръща в "златна кокошка" за бизнесмени и депутати, които са в час. Никой от еврокомисарите не казва как трябва да постигнем тези 16 на сто. Логичният вариант е да се изгради оптимална пирамида - евтиният ток от АЕЦ да е с най-голям дял, а най-скъпият от слънчевите панели и перките да е в най-горния й край. Но не би, пише "Стандарт".

Първо е взето решение да се ограничи мощността на фотоволтаиците до 303 мегавата максимум. След това следва една техническа грешка - парламентът в зала гласува преференциите за "зелените енергии" да важат не 12 г. до 2020 г., а 20 г. В закона за възобновяемите източници обаче е записано 25 г. Така инвестицията за един мегаватчас пада от 800 на 485 лв., а резултатът е шокиращ - само през 2012 г. в експлоатация влизат 1089 соларни централи.

Заради масовата епидемия от строителство на нови скъпи и непосилни за джоба на обикновения българин "зелени" централи се взима единственото вярно решение - изкупната цена на тока от ВЕИ-тата да падне двойно.

И тогава става ясно, че депутатите масово играят като лобисти и скрити собственици на слънчевите панели и вятърните перки. Докато решението влезе в пленарна зала за гласуване само за два месеца - май и юни 2012 г., в експлоатация са вкарани нови 950 мегавата мощности. "На практика българският чиновник би всички рекорди по бързо действие - получаваха искането днес, а на следващия ден вече издаваха разрешението за ползване - т. нар. акт 16", разказват запознати с бума на ВЕИ-та.

Последвалите скандали водят до разследвания, а шестима шефове от ДНСК са уволнени. Но с подписите си те със сигурност са ударили джакпота на живота си.

Според регистъра на Агенцията за устойчиво енергийно развитие в момента има 2094 централи за "зелена енергия" - слънчеви панели и ветроенергийни паркове. Абсурдът стига дотам, че в определени моменти 70 на сто от потребявания ток е произведен от "зелените" централи. Още по-скандалното е, че зад цялата афера със зеления ток стоят повече от половин парламент народни избраници.

Преди година вече бившият лидер на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев огласи, че 140 депутати имат съвсем конкретни финансови интереси. Никой от тях обаче не присъства директно като собственик на фирмите, притежаващи централите. Повечето са скрити зад офшорни компании, за които е трудно да се проследи реалният собственик.