Морякът често е като изгнаник, принуден да живее далеч от брега и семейството си. Лишава се доброволно от много неща, но не от свободата си. За петима наши моряци, нарочени за дребни риби в международна афера, свободата обаче трета година губи очертания. Ту се смалява до стените на ареста, ту изглежда като прозорец на килия.

Съдбата на мъжете се заплита с пътуване на кораба "Оушън лайън" през април 2012 г. В трюм номер 2 един ден става нещо необичайно. Трима механици се затварят вътре и се отдават на трескава работа. Трюмът е пълен с палети с гипсокартон и минерална вата. Моряците ги разопаковат и вадят по 10 листа от палета. С дрелки и триони отварят в средата правоъгълни кухини – за тайници, пише "24 часа".

Работят с шаблон, скован от ламиниран паркет, купен в Алхесирас - най-голямото пристанище в Испания. За 2 дни скривалищата са готови, а през нощта чувалите с боклука са хвърлени в морето.

“Оушън лайън” е на рейд край пристанище Сеута. Сутринта на 23 април в него са прехвърлени 498 пакета, увити в сизалови чували. Малцина знаят какво има вътре. Приемат на честна дума, че това са резервни части.

Трима от посветените пъхат пакетите в издълбаните кухини, покриват палетите с найлон и го прилепват с електрически пистолет за горещ въздух.

Така товарът на външен вид е като стария. Корабът продължава пътя си в открито море и през юни стига безпроблемно до рибното пристанище в Бургас. Моряците с облекчение се прибират по домовете си, но не задълго.

След 3 месеца - между 29 септември и 3 октомври 2012 г., те са арестувани при операция "Сахара". Във вторник те трябваше да се изправят пред спецсъда в София за трафик на хашиш за близо 73 млн. лв., но делото се спъна още на старта. Подсъдимите са 10, но организаторът на наркоканала не е сред тях.

Издирват го с Интерпол, досега без резултат. За наркотрафика са обвинени само негови помощници и синът му, който бе докаран от затвора в 10:45 ч във вторник в зала 5 на съда. 7 от разследваните се явиха сами, защото вече са на свобода срещу по-леки мерки за неотклонение (подписка и гаранции от 5000 до 50 000 лв.). Двама обаче се оказаха нередовно призовани и делото се отложи.