Инвеститорите изтеглиха 23.5 млрд. долара от Total Return, основният фонд на Pimco само през септември, след като прочутият му мениджър Бил Грос изненадващо напусна компанията три дни преди края на месеца.

В резултат Pimco загуби 10 на сто от активите си и вече не е най-големият облигационен фонд света, докато неговите клиенти прехвърляха парите си в конкуренти дружества.

Double Line, управляван от Джефри Гъндлак, който искаше да привлече Грос, отчете проток от 800 милиона долара само през последните три търговски дни на септември. Вместо това Грoс, напускайки по думите му, заради принципни различия с акционерите от Allianz, се присъедини към малкия фонд Janus Capital.

Решението на Грос разтърси и глобалния пазар на облигации, като много инвеститори продаваха в очакване на закриване на позиции от страна на Pimco.

Сумата изтеглена от Total Return през септември е равна на общия отлив на капитал през предходните 8 месеца.

През януари другата емблематична фигура в Pimco, Мохамед Ел-Ериан, който беше главен инвестиционен директор на фонда също напусна.

Но истинската причина за тези събития е политиката на Федералния резерв на САЩ, който започна да намалява обема на обратните покупки на облигации от 85 млрд. долара месечно. Очаква се през октомври програмата за количествени улеснения да приключи. На фона на очакванията за увеличаване на лихвените нива през следващата година, дългът вече не е толкова привлекателен като инвестиционна възможност.

Така, случилото се в Pimco вероятно е само интерлюдия към престояващата криза на пазара на облигации в глобален мащаб, който порасна неимоверно в ерата на количествените улеснения на Фед.