Управляващите изключиха от Тристранния съвет най-голямата организация на дребния и средния бизнес в страната.

 

С гласуваният вчера на второ четене текст за промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат критерии за национално представителните работодателски организации, Българската търговско-промишлена палата излиза от съвета.

 

Причината е бюрократична, според промените в закона, в тристранката не може да участва организация, която извършва дейности, възложени й със закон. БТПП обаче издава АТА карнети - митнически документи за временен внос и износ, както и някои сертификати.

 

Какво предстои, според БТПП. Разбира се, че има като вариант възможност организацията да се откаже от вменените й от държавата дейности. Но що се отнася до защитата на интересите на членовете, не бива да се забравя, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е само един консултативен орган.

 

От БТПП отбелязват, че тристранката много често се превръща само в място за изслушване, и сега продължава да бъде така, но не и за следване на логичните предложения на организациите, които участват в него. Неслучайно и синдикатите напуснаха този орган. Всичко това е отражение на една недемократична политика по отношение на тристранния диалог, е позицията на Палатата.

 

Каквито и закони да се променят в една държава, от БТПП отбелязват, че няма да останат с по-малко членове. В момента в организацията участват 52 000 предприемачи. Каквито и специални концесии да се дават на други организации, претендиращи да са защитници на работодателите, това няма да може да увеличи съществено техния членски състав, още по-малко да стигне мащабите на това, което БТПП има като представителство, считат от Палатата.

 

БТПП отбелязва, че е жалко, че малките и средните фирми ще бъдат без представителство в тристранния съвет, въпреки постоянните декларации от страна на правителството, че е загрижено за тях.