По предварителни данни преките инвестиции в страната за януари – август 2014 г. възлизат на 1 221.4 млн. евро, като са с 4% или 47.5 млн. евро по-високи, отколкото през същия период на миналата година. Само през август те нарастват с 235.3 млн. евро.

 

Причината за този ръст обаче може да се търси не в излизането на икономиката от стагнацията, а в кризата в банковия сектор.

 

Инвестираният в страната дялов капитал през януари - август 2014 г. възлиза на едва 223.7 млн. евро., спрямо 680.3 млн. евро, привлечени през същия период на 2013 г., сочат данните на БНБ.

 

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са 78.9 млн. евро, при 102.7 млн. евро за януари - август 2013 г.

 

Реинвестираната печалба се оценява на 106.6 млн. евро, спрямо 62.1 млн. евро за същия период на миналата година.

 

Тогава каква е причината за значителното увеличение на преките инвестиции в страната? Това е промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити.

 

С други думи българските компании са взели назаем от собствениците си от други държави 891.1 млн. евро или двойно повече, отколкото за същия период на миналата година.

 

Изглежда кризата в Корпоративна търговска банка е накарала бизнеса и другите финансови институции да търсят външен финансов ресурс, като един вид застраховка за събитията в страната.

 

Този извод се потвърждава и от факта, че най-големите преки инвестиции в страната за периода - 402.5 млн. евро, са дошли от Холандия, която, заради либералните си регулации, традиционно се използва за спестяване на данъци от международните финансови компании.