След пет месеца на агония е ликвидирана една от най-големите ферми за биволи у нас, край силистренското село Ситово, изградена със средства по програма САПРД. За унищожаването й сигнализираха от Националната асоциация на биволовъдите. 

Репортерска проверка на Дарик установи в едно от халетата одрани кожи и отрязани глави, а около сградата - оглозгани скелети и крайници.

За случилото се разказва Димитър Иванов, бивш управител и член на асоциацията на биволовъдите. "Асоциацията ми се обади да дойда на проверка и установих, че няма животни, а те са контролирани животни. Налични оставих 117 бр. - 74 биволици, 8 малакини, бременни животни, малачета, 1 бик. Като дойдохме, вратите разтворени, ограбено, разграбено". Иванов е уволнен от работа през октомври миналата година, след като медиите алармираха за умиращите от глад животни. 

Ветеринарните власти не крият, че следят драмата от месеци. Дори преди време е съставен акт за нехуманно отношение на собственика - дружество, което е част от холдинга "Меком". Но документът е върнат с обратната разписка, тъй като на адреса не са открити хора. 

Според официалната информация до 15 януари са ликвидирани всички животни във фермата. Част от тях са продадени, други са заклани, трети са умрели от глад. 

Издадено е предписание за почистване на района от животинските остатъци и обезвреждането им в екарисаж. С изпълнението се е ангажирал Йордан Йорданов, който се е представил за човек на "Меком" в Силистра, съобщи д-р Георги Петров, директор на агенцията по безопасност на храните в Силистра. 

"Тъй като не можем да се срещнем със собствениците, а само с животновъдите, ги принудихме да продадат животните... Тези кожи наистина не трябва да бъдат там. Това си е чиста безстопанственост от страната на собствениците - наказанието е за нехуманно гледане на животните", коментира още Петров. 

Само преди две години ситовската ферма за биволи беше сред най-големите в страната с над 300 глави добитък. Изградена е с пари по програма САПАРД. Договорът е от 2006 година, а през 2007-ма започва да работи. Вложени са 2 милиона лева. Фермата е трябвало да запази дейността си до март 2013 година, в противен случай подлежи на санкции. 

Собствениците са получавали и субсидии за глава добитък. "Биволът в момента е на изчезване в България и се дават повече субсидии. Той по-малко боледува, млякото му е с висока масленост. Но животното трябва да се гледа", отбелязва зооинженерът Димитър Иванов от асоциацията на биволовъдите.