Засетите площи с тютюн в страната са се увеличили два пъти спрямо 2011 г., въпреки кризата и честите оплаквания на производителите от ниските изкупни цени. Това показват официалните данни за тази година.

В подобно значително увеличение обаче няма логика, тъй като родният тютюн не е толкова застъпен при производството на най-масовите цигари, коментираха запознати.

Според тях очевидно някои производители на тютюн са намерили нов начин да изкарат добри пари от продукцията си.

Оказва се, че в последните месеци Агенция „Митници” засича голямо движение на тютюн в страната, който се използва за приготвянето на нелегални цигари за българския пазар.

Само в един от разкритите случаи е било установено нелегалното превозване на над 800 кг рязан тютюн. Очевидно контрабандата на цигари се измества от нелегален внос към изкупуване на тютюн направо от производителите и свиването на нелегални папироси, обясниха експерти.

Предположенията са, че с новата ниша, която се е открила, производителите успяват да пласират продукцията си на няколко пъти по-висока цена. Така при средно 5-6 лв. изкупна цена на килограм за 2011 г., рязаният тютюн може да се продаде и на цени от над 15 лв.

За новата тенденция в контрабандата потвърждават и зачестяващите случаи на задържани цигари „самоделки” от митниците.

Очевидно нелегалните търговци, които доскоро припечелваха от продажба на цигари без бандерол по пазарите и други обществени места, вече са затруднени да се снабдяват с печелившата стока.

Така при последните проверки се констатира предлагане на цигари, които са били ръчно свити, като това е показателно за спада на контрабандата на цигари, допълват от митниците.

За целта са ползвани празни гилзи за цигари, включващи филтъра и хартиения цилиндър, в който се насипва натрошен тютюн с неясен произход и качество. За да придобие продуктът търговски вид, готовите напълнени гилзи се подреждат в употребявани празни кутии от цигари, върху които е запазен предишния истински бандерол, макар и разкъсан, разказаха още от агенцията.

Данните от началото на годината показват спад на заловените контрабандни цигари. За първите три месеца броят им възлиза на 6,15 млн. къса, като за същия период на миналата година са били 85,6 млн. къса.