658 хиляди лева е спестила Национална компания „Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/ чрез кампания за доброволно ползване на неплатен отпуск от служителите на компанията за тази година, предаде агенция „Фокус“.

Инициативата „Моят подарък за НКЖИ” беше започната през 2009 г. и се изразява в доброволното ползване на неплатен отпуск. Поради тежкото икономическо състояние на страната и затягането на финансовата дисциплина в компанията, инициативата бе подновена и тази година.

Поканата „Доброволното ползване на неплатен отпуск” беше отправена към всички служители от административния и управленски персонал и тези, които не работят на денонощен режим на работа. В резултат на подадените молби за 2010 г., ползваният неплатен отпуск от служителите на компанията е общо 18 796 дни за периода 01. 01. 2010 – 10. 11. 2010. Реализираната икономия от средства за работна заплата е в размер на 658 хиляди лева. Ръководството на Компанията и тази година благодари на своите служители, проявили висок професионален морал и участвали в инициативата.

Като отчетност за 2009 г. – резултатите от подадените молби, за ползвания неплатен отпуск бяха в размер 31 692 дни, съобщиха от компанията. В следствие на което бе реализирана икономия от средства за работна заплата в размер на 1 204 296 лв. Резултатът е надминал очакванията на инициаторите.