Новата антиевропейска партия Алтернатива за Германия бе учредена на партийна асамблея през уикенда и вече започва да работи за участие в изборите през септември. Над 1 500 симпатизанти се събраха в Берлин, за да дадат начало на политическата формация и да гласуват за нейните лидери и програма.

 

Александър Гуланд, който е беглец от партията на християн - демократите на Ангела Меркел коментира пред Ройтерс, че новата антиевропейска партия на Германия има "значителен потенциал". Спхоред него причината за това е, че в страната има много хора, които смятат, че гласът им остава нечут от политиците, особено когато се вземат решения за участие в спасителни планове на страни от еврозоната.

 

За разлика от някои други крайни партии в Европа, като холандската Партия на Свободата или Националния фронт във Франция, ръководен от Марин Льо Пен, Алтернатива за Германия не се държи нито като националистическа, нито като анти емигрантска партия. В нейната програма се залага на канадски модел за привличане на образовани и квалифицирани служители за нуждите на германската икономика. Освен това симпатизантите й изпитват съпричастност с хората в Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър, които бяха заставени да живеят в големи ограничения заради милиардите евро спасителна помощ.

 

Томас Ранг, който е 62-годишен предприемач в сферата на имотите, коментира пред Ройтерс, че южните държави членки от еврозоната бяха "хванати в капана на еврото", защото не не могат да понижат стойността на валутите си и така да се справят с част от натрупаните задължения. "Аз съм "За" Европа, но не за точно този тип Европа", казва още симпатизантът на Алтернатива за Германия, участвал на учредителното събрание в неделя.

 

От основаването й през март, до сега над 7 500 души са се присъединили към нея като членове. Предварителните проучвания на нагласите на избирателите показват, че едва ли новата формация ще успее да вземе 5% от вота наесен, за да влезе в парламента.

 

През следващите месеци партията ще трябва бързо да събере по 2 хил. подписа от всеки от 16-те федерални области на Германия, за да получи право да се яви на изборите. Дори и да успее с това предизвикателство, иронията е, че Алтернатива за Германия по-скоро ще консолидира проевропейските политики, вместо да ги промени. Според политическите анализатори, при добро представяне на вота през септември, партията ще доведе до отцепване на гласове от партията на Ангела Меркел. Това ще накара християн - демократите да потърсят още по-тясно сътрудничество със социал - демократите, което ще доведе до още по-силна подкрепа за европейските спасителни планове.