Ускоряване на делата за несъстоятелност, осигуряване на последователното прилагане на закона, подобряване на механизмите за справяне с корупцията и засилване на мониторинга на представянето на съдебната система. Това са само част от препоръки, които отправя Световната банка към България.

Докладът е озаглавен "Производителността в България: Уроци от миналото, възможности за бъдещето" и беше представен от един от авторите си, Дорте Домланд.

Световна банка препоръчва усилена работа в три области - инвестиции в човешкия капитал; преодоляване на ограниченията и интеграция в световната икономическа мрежа; подобряване на управлението, най-вече по отношение на съдебната система.

Бавно се решават случаите за фалити на фирми - това забавя темповете на развитие на компаниите и възможностите за растеж и влияе на прозрачността и конкуренцията, посочва Дорте Домланд.

Ръстът на производителността е важен, защото той генерира икономически растеж, обясни Домланд. По думите ѝ, приливът на капитали, който имаше в България до 2008 година едва ли ще се повтори, така че българската икономика се нуждае от нов двигател. Такъв двигател може да е производителността на труда.

От Световната банка посочват, че производителността на труда в България е нараствала с едва 3% между 2000г. и  2013 г., като това темпо едва ли ще е достатъчно, за да може страната да се приближи до стандартите в Европейския съюз.

Този ръст трябва да се ускори, за да може България да достигне доходите в ЕС при следващото поколение, посочи Домланд. Тя подчерта, че страната преживява изключителна демографска криза и най-драматични спад на населението от всички държави в ЕС.

"Средният българин през 2050 г. ще трябва да бъде 30% по-производителен от сегашния", категорична е Дорте Домланд. За насърчаването на този растеж е важно и заплащането на труда.

По-високата производителност ще спомогне за повишаване на заетостта и заплатите, твърдят експертите. Същевременно ако се подобри нивото на заплащане това означава, че по-малко българи ще напускат България, а някои може и да се завърнат.

"Увеличаването на ръста на производителността е важно за ограничаване на икономическите последици от демографската ситуация", смята Домланд.

Според Световната банка българската икономика е неефективна. А разпределението на труда между отделните сектори е неправилно. Ако разпределението на труда беше подобно на това в Румъния, средният ръст на БВП на глава от населението щеше да е по-висок с 2 процентни пункта, отчита Домланд.

Фирмите в промишлеността и услугите страдат от неефективно разпределение на труда - ако ефективността се подобри, производителността в промишлеността ще се повиши с 80%.

За неефективността на икономиката допринасят най-вече компаниите, които работят от времето на комунизма, като тези в енергетиката и отраслите с ниска конкуренция.

"Въпреки че в България отбелязва бърз растеж на износа, приходният потенциал на износната кошница не се променя. България не постига голям успех, има пречки да се възползвате от своя потенциал, нещо действа като спирачка", посочва Домланд. "Има три области, в които трябва да се работи по-усилено - да се инвестира в човешкия капитал, да се осигури добро ниво на образование, което би дало възможност да се извърши прехвърляне на работната ръка в други сектори. Второ, би било полезно да се излезе извън рамката, да се премине към интеграция в световната икономическа мрежа, и трето - да се подобри инфраструктурата и управлението", посочи тя.

По отношение на човешкия капитал и инвестициите в образование, Световната банка съветва да се подобри достъпът до възможности за ранно развитие още в детска възраст. Трябва да се подобри качеството на началното образование, да се насърчава ученето през целия живот, да се реформира висшето образование.

Световната банка препоръчва и увеличаване на публичните разходи за научноизследователска и развойна дейност.