Онова, което в момента имаме – съживяване на пазара, на работната сила и увеличаване на заетостта, макар и малко, става благодарение предимно на износа и стопанското оживлението на страните, в които българските фирми и граждани работят. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев. 

„Имаме и ръст на спестяванията, т.е. хората по някакъв начин се отнасят сравнително разумно към разходите на семействата и фирмите си. Има и известно увеличаване на потреблението. Има и относително добро кредитиране, ако се махнат онези неща, които не са здрави в икономиката, т.е. кредитът, донякъде замря в отрасли, където няма ресурс или където имаше спад. Предимно в строителството”, каза Станчев. 

„Търговията и донякъде селското стопанство, заради положителното въздействие на европейските субсидии, запазват относително добро състояние на достъп до кредити. Същото е с добивната промишленост”. 

Според Станчев „най-високият ръст на индустриалното производство е след приватизацията и преструктурирането и се пада някъде между периода 2002-2006 година. Оттогава досега онези предприятия, които през 90-те години произвеждаха само загуби, след това бяха приватизирани и постепенно се превърнаха в ефективни, тези предприятия си работят и нямат проблем с достъпа до кредити. Така че това, горе-долу, ще бъде машината и тази година”.

„Когато политиците мрънкат за „криза”, те обикновено търсят начин да се изкарат спасители на положението в очите на обществото, т.е. първо го убеждават, че положението неспасяемо без тяхната намеса”, добави председателят на Управителния съвет на ИПИ.