"Ние продължаваме да виждаме как икономиката на еврозоната расте с по-слаби темпове в контекста на относително стабилните основи като цяло," коментира днес, пред Европарламента, развитието на ситуацията във валутния съюз, президентът на Европейската централна банка Жан Клод Трише.

"В същото време, не на последно място, защото наскоро се появи ново напрежение на финансовите пазари, несигурността остава изключително висока,"заяви Трише, цитиран от Reuters.

"Инфлацията в еврозоната остава висока от няколко месеца, повлияна основно от цените на суровините. Ние очакваме инфлация над 2% и през следващите месеци. Рисковете за средносрочните перспективи за динамиката на цените, са в процес на проучване в контекста на прогнозите на ЕЦБ, които ще бъдат публикувани в началото на септември. "

"Нашият паричен анализ показва, че базовият темп на парична експанзия остава умерен, но е налице голяма парична ликвидност с потенциал да засили ценовия натиск."

"Всеки разбира, че, особено в сегашната ситуация, това ЕЦБ да запази политиката на солидно закотвяне на инфлационните очаквания е от решаващо значение за доверието като цяло".

 

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише призова правителствата на страните в еврозоната за бързо прилагане на спасителния пакет, одобрен през юли, с цел решаване на дълговата криза в региона.

В същото време нов доклад на ЕЦБ показа, че банката е намалила повече от два пъти,
до 6.65 милиарда евро, през миналата седмица, покупките на облигации на държави от еврозоната. С това идва и поскъпване на дълга на изпитващите проблеми дългови проблеми страни от валутния съюз.

 

След първоначалната интервенция на ЕЦБ на дълговите пазари италианските и испанските разходи по държаните заеми паднаха рязко.