Правителството в Пекин възложи на китайската агенция по приходите да извърши одит на местния дълг. Какво ще открият одиторите, пита CNBC.

 

Вероятно те ще разберат, че сумата на кредитите е нараснала до 17 500 милиарда юана /2.85 трлн. долара/ от 10 700 милиарда юана в края на 2010 г., по данни на Societe Generale, което представлява ръст от над 60 процента.

 

Излизайки само няколко дни след обявяването на мерки за стимулиране на растежа, искането за одит е друго съобщение от ръководството, което е притеснено от рисковете, свързани с нарастването на дълга на страната, коментират анализатори.

 

Дълговете на местните власти се разглеждат като ключов риск за финансовата стабилност на Китай, като рейтинговата агенция Fitch посочи увеличената задлъжнялост на общините като основна причина за решението си да понижи кредитния рейтинг на страната до A-плюс от AA-минус по-рано тази година.

 

От началото на световната финансова криза през 2007 г., много от местните правителства в Китай рязко увеличиха дълговете си, за да финансират строителни проекти. Това поражда опасения доколко те са в състояние да продължат да обслужват задълженията си.

 

Причината е, че много от изградените от тях проекти са или мегаломански или безперспективни и не носят възвращаемост като инвестиции.

 

В този смисъл несигурността какво ще извади наяве одитът е може би основната причина за срива на Shanghai Composite с 1.7% днес.

 

Анализаторите считат, че нивата на дълга все още са управляеми и възлизат на около 45-60 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, спрямо над 100% в САЩ и около 240% в Япония.