Регистрираното местно звено ще бъде съставено от малък екип, фокусиран към търговската дейност.

В началото на миналата седмица интернет гигантът Google е регистрирал официално свое дружество в България. Новината предизвика силен интерес особено в IT средите. Започнаха и всякакви спекулации какво точно ще прави компанията тук. Предположенията стигнаха и до потенциалното включване на американското дружество в "София тех парк".

Други смятаха, че така се поставят основните на нов развоен или център за изнесени услуги на интернет гиганта. Дни наред официално съобщение от Google за точните намерения и предназначение на дъщерната им компания в България нямаше. Търговският мениджър на Google за страната Парис Чайлдрес отказа коментар по темата.

Въпреки това след най-разнообразни опити от страна на "Капитал" да се свърже с представители на компанията за официално становище все пак компанията отговори, макар и без да навлиза в много детайли. Оказва се, че засега намеренията на Google не са чак толкова амбициозни, колкото са очакванията.

Според официални представители на Google интернет гигантът открива малко звено, което ще помага на местните компании да използват максимално ефективно онлайн услугите на корпорацията. Интернет гигантът не конкретизира каква точна ще бъде тази помощ, но споменава, че в зависимост от пазара размерът на българското дружество може да се увеличи в бъдеще.

"Отворихме малък офис в България, за да сме близо до местните компании и да им помогнем да се възползват от растежа на глобалната мрежа", коментират за "Капитал" от Google.