Професионален футболен клуб ЦСКА издава нови 3 милиона акции, с които планира да увеличи капитала на клуба до 8 090 790 лв. Номиналната стойност на акциите е 1 лв., а стойността, на която ще се предлагат за покупка от нови акционери (емисионна стойност) е 3 лв. за 1 акция.

След одобрен от Комисията за финансов надзор проспект за публично предлагане (одобрен на 28 февруари 2014 г.), ще се обяви период от 15 дни, в който всеки желаещ да си купи акции от предложените, ще може да го направи. Точните дати на периода ще бъдат обявени от Българска фондова борса.

 

Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани (поръчани) минимум 1 409 210 акции по 3 лв.

 

След това ЦСКА ще регистрира новата емисия акции за търговия на Българска фондова борса.

Всеки, който закупи акции от обявената емисия от ПФК ЦСКА на публично предлагане, става акционер с право на глас в Общо събрание на акционерите, право на получаване на дивидент при обявяване на политика за раздаване на дивиденти от компанията, и право на ликвидационен дял.

 

Общото събрание на акционерите е събитието, на което се взимат най-важните решения за организацията чрез гласуване. Хората, които притежават над 5% от всички акции на дружеството, могат да предлагат точки за обсъждане на Общо събрание.

Ако ЦСКА регистрира емисията акции за търговия на Българска фондова борса, акциите ще се търгуват всеки ден в рамките на борсовата сесия и това значи, че всеки може да си купи или продаде акции всеки работен ден. В този случай, цената на акциите ще зависи от търсенето и предлагането по време на борсовата търговия и може да е различна от 3.00 лв.

В рамките на обявеното публично предлагане в проспекта е записано условие за закупуване на минимум от 10 акции по 3 лв. Тоест минималната стойност, която трябва да се заплати, ако се участва в публичното предлагане е 30 лв.

Ако ЦСКА се регистрира за търговия на Българска фондова борса, желаещите да си закупят акции, когато те вече се търгуват, ще могат да купят минимум 1 акция.

Ако не се изпълни заложеното условие за успешно публично предлагане, всеки, който е записал акции, ще получи обратно парите си. Сумата, която ще бъде върната, обаче ще представлява само стойността на заявените акции без платените комисиони.

Ако обявеното публично предлагане е неуспешно, което означава да се запишат по-малко акции от минимума от 1 409 210 акции, емисията на ПФК ЦСКА няма да се регистрира за търговия на Българска фондова борса и дружеството няма да стане публично.

За да се закупят акции в рамките на публичното предлагане, желаещите трябва първо да сключат договор за брокерски услуги с лицензиран инвестиционен посредник. Списък с всички лицензирани посредници е публикуван на сайта на Комисията за финансов надзор. За целта, ако сте физическо лице, е необходимо да носите само лична карта.


Обявеното публично предлагане на акции на ЦСКА ще се извърши през Българска фондова борса чрез регистрация на временна емисия. На практика, в обявения ден, на борсата ще има предложени 3 милиона акции по 3 лв. и всеки може да подаде поръчка за покупка на желания брой акции (което в рамките на предлагането се нарича записване) при положение, че спази минимума от 10 акции.

Поръчки могат да се подадат писмено в офис или терминът, който ще срещнете е „на гише“, а също така онлайн, ако се използва онлайн платформа за търговия на Българска фондова борса.

При подаване на поръчка за акции „на гише“ е необходимо да попълните документ за това в офис на инвестиционен посредник, след като сте подписали договор за брокерски услуги.

При ползване на онлайн платформа за търговия на Българска фондова борса, след подписване на договор, получавате по имейл данни за достъп до регистрирана сметка за търговия в платформа. Така можете да влезете в платформата и в обявения период на предлагането да поръчате желания брой акции чрез нейните функции в Интернет.

Когато се обяви първият ден от публичното предлагане на ЦСКА, поръчките за акции ще се изпълняват автоматично по реда на тяхното подаване. Теоретично, ако подадете поръчка, след като вече са записани 3 милиона акции, тази поръчка няма да може да бъде изпълнена и няма да бъде приета. На практика, поръчките се изпълняват по реда на тяхното пускане.

Къде ще отидат парите, които ще се платят за акциите? Набраните средства се внасят в банкова сметка на ЦСКА. Издаваните акции в рамките на първично публично предлагане са нови и не са собственост на настоящ акционер на клуба. Т.е. не се продават акции на настоящ акционер, а се издават нови на нови акционери.

Като акционер на ЦСКА няма да носите отговорност за дълговете на клуба. Задълженията на фирмата не са лична отговорност на акционерите. Ако една фирма има задължения към кредитори и дори фалира, тогава акционерите ще изгубят само стойността, която са платили за акциите. Те няма да плащат дълговете на дружеството. /ЕЛАНА Трейдинг/