Данните от най-изчерпателното проучване, правено досега върху изменението на климата, дават все повече доказателства, че човешката дейност предизвиква глобалното затопляне. 

Според проекта за доклад на ООН, цитиран от Bloomberg, човечеството е отговорно за повече от половината от наблюдаваните повишения на температурата от 1950 г. насам. 

Междуправителствената експертна група на ООН по изменение на климата се готви да започне да публикува доклада през септември догодина в три части, последната от които ще излезе през октомври 2014 г. Но данни от изследването изтекоха в интернет. 

Според експерти те потвърждават без съмнение глобалното затопляне и ефекта от емисиите на парникови газове от човешката дейност. 

Проучването включва общо повече от 830 автори и редактори от 85 страни. За да се избегнат категорични заключения, които могат да бъдат оспорени, учените говорят за вероятности. Терминът "почти сигурно" например показва вероятност от 99% до 100%, а "вероятно" дава шанс от над 66% за сбъдването на дадена прогноза или за верността на дадено твърдение. 

Данните показват че е "много вероятно" /над 90%/ периодът от 1981 г. до 2010 г. да е най-топлият 30-годишен период от най-малко 800 години насам. 

"Почти сигурно" е, че морското равнище се е покачвало с 1.4 до 2 мм годишно през XX век. И е "много вероятно" този процес да се ускори значително през този век. При най-лошият сценарий нивото на океаните може да се повиши с 96 сантиметра в края на XXI в. 

Повече от половината от всичкия въглерод, отделян от човешки дейности е бил абсорбиран от океана и земята от 1750 г. насам. Останалата част е довела до увеличаване на концентрацията на CO2 в атмосферата с над 40 на сто от 1750 г. насам и с около 10% от 1990 г. насам. 

Има "много голяма вероятност" /над 95%/, че произведеният от човечеството въглероден диоксид, разтворен в морската вода е причина за "постепенното повишаване на киселинното съдържание" на океаните, което се очертава като най-голямата заплаха за рибните популации и кораловите рифове. 

Въз основа на доказателства от дълбоки сондажи в леда има "много голяма вероятност" концентрацията на въглероден двуокис да е по-висока с 30%, отколкото когато и да е било през последните 800 000 години. А концентрацията на метан да е със 125% по-висока. 

Средната температура на повърхността на Земята "вероятно" ще бъде с 0.4 до 1 градуса по Целзий по-висока в периода 2016 – 2035 г., отколкото през периода 1985-2005 г. 

"Много вероятно" е течението Гълфстрийм в Атлантическия океан, което създава мекия климат в западна Европа да отслабне през този век. Съществува и малка вероятност то да изчезне напълно.