Нова трагедия разтърси страната. 3-метрова вълна от кал и вода помете квартал Аспарухово във Варна и отне живота на 9 души, сред които и деца. Отново виновни са многото валежи. Но във варненско продължава да вали, а нови наводнения няма.

 

Политиците се нахвърлиха един върху друг и започнаха да се хапят, прехвърляйки си отговорността за случилото се. Понеделник е ден за национален траур, поредният.

 

Как се случват такива бедствия? Не става въпрос за преляла река след дни на непрестанни валежи. Или за скъсана стена на язовир.

 

Приливната вълна идва по задръстено с боклуци дере, което не е почиствано през последните 15 години, след само два часа проливен дъжд.

 

Безхаберието в случая не е само на общината, която не си е свършила работата, но и на хората, които живеят край дерето и на държавата, която не контролирала какво върши или не върши общината, а и хората.

 

Най-страшното в случая обаче не е, че накрая няма да има виновни за случилото се, както нямаше за всички други бедствия, резултат от човешката глупост и безхаберие в България.

 

Най-страшното е, че нищо няма да се промени. Да, във Варна вероятно ще почистят канализацията и коритата на реките. Но някъде другаде в България, следващата година задръстено дере или разбит път, необезопасена сграда или безстопанствен язовир, отново ще убият хора. И виновна няма да е природата, а хората.

 

Дали България се нуждае от стопанисване, от добър стопанин, които да се погрижи за всички и за всичко? Отговорът е, че стопаните сме всички ние. Във Варна нямаше да има загинали, ако някой се беше сетил да почисти.