Софийският районен съд осъди бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Присъдата е издадена, след като защитата на Илиева и прокуратурата постигнаха споразумение. До него се стигна, след като бившият директор на ДФ "Земеделие" призна вината си, а съдът даде възможност на страните да се договорят.

Калина Илиева трябва да плати разноските по делото в размер на 1400 лева.

Тя отказа да коментира присъдата си пред журналисти. Прокурорът по делото определи присъдата като справедлива.

Калина Илиева сама е фалшифицирала дипломата си от университет в чужбина, установи разследване на прокуратурата. Тя е обвинена и за това, че пред Министерството на образованието е представила още четири фалшиви документа, за които обаче няма данни кой ги е съставил.

От съдебната поръчка, пристигнала от Германия, стана ясно, че Илиева се е записала да учи там, но никога не е посещавала лекции.

В обвинителния акт се твърди, че в периода от 30 септември до 28 ноември 2007 г. Калина Илиева е съставила фалшив документ - диплома за висшист на нейно име.

Тя е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено на 4 октомври 2007 г. в Берлин от Професионално висше училище по техника и икономика за придобита квалификационна степен "Магистър" по специалност "Икономическа комуникация".

Илиева е обвинена и за това, че на 28 ноември 2007 г., когато е подала документи, за да започне работа в Министерство на образованието и науката (МОН), съзнателно е използва 4 фалшиви документа като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието.

До съмнения за истинността на дипломата се стигна, след като политици повдигнаха въпроса, че тя няма образование за заеманата длъжност.

През октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Калина Илиева. Тя беше уволнена, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, представяйки болнични листове за тумор.

Прекият й началник - министърът на земеделието Мирослав Найденов, научи за бременността й чрез медиите.