Британският премиер Дейвид Камерън използва световния икономически форум в Давос, за да смъмри Германия и призова Берлин да отдели значително повече ресурси и да даде повече гаранции, че кризата на дълговете в еврозоната няма да се превърне в пожар.

Камерън изтъкна, че предоставянето на ликвидност от страна на Европейската централна банка на търговските банки от еврозоната е било прогрес, политиците в еврозоната все още са далеч от намирането на решение за проблемите, които стоят в основата на кризата.

Лидерът на консервативното правителство в Лондон също така каза на европейските лидери да не се отвличат по странични неща, каквото е например данъкът върху финансовите транзакции. Той определи тази инициатива като „чисто и просто лудост“, пише Financial Times.

Дейвид Камерън в речта си в Давос изрази отдавнашното недоволство на британската политика за курса, по който Германия води еврозоната.
Той призова за много по-силна защитна стена около еврото, емисия на общ европейски суверенен дълг, а най-могъщите страни да поемат ангажимент да намалят търговските си излишъци – точно както проблемните страни се борят да минимизират своите дефицити.

В случая британският премиер просто изрази общата нагласа на много делегати на форума в Давос, особено от UK и САЩ, че Берлин се мъчи да накара останалите държави в еврозоната да станат по-германски – но без да се съобразява с това, че стабилна Европа едновременно с това се нуждае Германия да стане „по-малко германска“, като започне да внася повече и да свие огромните си търговски излишъци.

“Да, строгата фискална дисциплина е от ключово значение. Но това е проблем на търговските дефицити, не на бюджетните дефицити“, коментира Камерън.

Речта на британския премиер последва обръщението на германския канцлер Ангела Меркел от сряда, в което тя отхвърли призивите за повече финансови ангажименти в подкрепа на еврото. Меркел също приема, че само строги икономии не стигат, но настоява периферните страни в еврозоната да приложат повече структурни реформи и да станат по-конкурентни.

Според FT, тази година банкерите и финансистите в Давос са показали значителен оптимизъм, че еврозоната ще се освободи от прегръдката на кризата на дълга. Но Камерън е на различно мнение: „Трябва да сме честни за цялостната ситуация. Кризата ще натежи на бизнес доверието и инвестициите. Нуждаем се от неотложни краткосрочни мерки“.

Тези мерки според него са на първо място по-голям гаранционен фонд, който да помага на страните от еврозоната да финансират дълга си. В дългосрочен период, според Камерън Европа се нуждае от централна банка, която винаги е готова да застане зад валутата си, както и от продължаваща икономическа интеграция, фискални трансфери и колективно емитиране на дълг.

Камерън е насочил остри критики към търговския излишък на Германия. „Както Марио Монти предложи“ - коментира биртанският премиер - „обратната страна на строгите икономии в дефицитните страни трябва да е акция в страните с излишъци, които да застанат зад еврото. Не се преструвам, че ще е лесно – това са радикални, трудни стъпки за която и да е страна“.

В думите за общи европейски облигации Камерън се явява съюзник на Кристин Лагард и МВФ, която тази седмица пътува за Берлин със същото предложение. Но досега – коментра британският журналист – няма признаци Германия да си е променила мнението.