От март 2015 г. най-вероятно ще можем да кандидатстваме за издаване на лична карта онлайн. Това стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева по време на кръгла маса за развитието на аутсорсинг индустрията. 

При онлайн кандидатстването няма да се налага хората да носят всички необходими документи със себе си, а те ще се изискват по служебен път. Март 2015 г. е срокът и за онлайн предоставяне на 10 от най-използваните административни услуги. 

В момента се водят разговори с отделните министерства, за да се определи кои услуги ще бъдат включени в списъка. Той трябва да бъде готов до две седмици.

Бобева поясни, че приоритетно ще бъдат пуснати т.нар. комплексни услуги, за чието предоставяне се събират повече документи. Това ще стане, като бъдат обединени данните от 30 регистъра. 

“Много е ключов кадастърът, който участва в голям набор от комплексни услуги за гражданите и бизнеса”, коментира тя. 

Вицепремиерът посочи още, че системата на ГРАО също е важна, защото “Всички искаме бързо да ни се издават лични карти, задгранични паспорти и шофьорски книжки”.

От думите на Бобева стана ясно, че през новия програмен период България ще разчита на по-малко пари от еврофондовете за развитие на електронното правителство. Те ще са в размер на близо 140 млн. евро. 

“До момента са изразходени 300 млн. евро, но няма изцяло електронизирани услуги”, каза Бобева. Тя е скептична за възможността част от публичните услуги да бъдат предоставени за изпълнение на външни фирми, за което настоява бизнесът.

Според Бобева аутсорсинг секторът има важно значение за страната. Той отчита близо 0,5 млрд. евро годишни приходи, а заетите в него са близо 22 хил. души. Зам.-министърът на икономиката Красин Димитров прогнозира 25% ръст на сектора през т.г. От Българската аутсорсинг асоциация прогнозираха оборот от над 2 млрд. лв. до три години.

Представителите на бранша поискаха да могат да кандидатстват за финансиране от еврофондовете. Сега не могат да го правят, защото фирмите не отговарят на дефиницията за малки и средни предприятия.

До края на годината ще бъдат открити 4-5 хил. работни места в аутсорсинг сектора. Това каза Илия Кръстев от Българската аутсорсинг асоциация. Несигурност за инвеститорите създавало честото увеличение на максималния осигурителен праг. 

Средната заплата в софтуерните компании, които работят за аутсорсинг, е 1350 евро. В колцентровете тя е около 750 евро.