158 млн. евро излишък по текущата сметка през януари отчете днес Българската народна банка. Но едва ли на това следва да се акцентира в днешната статистика, тъй като за месец януари платежният баланс на България бележи дефицит от 628.3 млн. евро, които съответно трябва да се компенсират от резервните активи на БНБ.

Година по-рано, през януари 2010 г., също е отчетен голям дефицит в платежния баланс, но в размер на 423 млн. евро, или тогава дефицитът е бил с 48% по-нисък.

Внимание заслужава фактът, че през януари 2011 г. са сторнирани грешки и пропуски в размер на 159 млн. евро, или точно толкова, колкото е плюсът ни по текущата сметка, идващ основно от чуждестранната търговия. Така грешките и пропуските само за последните 12 месеца достигат 547.2 млн. евро

Както е известно, за практиката в България да се правят грешки в размер 1.5% от БВП на страната не е необичайно. Сериозните притеснения идват по линия на финансовата сметка.

За месец януари финансовата сметка на страната е на червено с 624.8 млн. евро. Как се формираха тези над 1.2 млрд. лева дефицит? През първия месец на 2011 г. са отчетени 103.8 млн. евро преки чуждестранни инвестиции у нас, но портфейлните инвестиции, тоест инвестициите в по-малки дялове, са се свили с 109 млн. евро.

Лесно е да се заключи, че това са пари, които чуждестранните инвеститори са изтеглили от бизнеса си в страната включително посредством продажба на малцинствени пакети на БФБ.

Освен това, депозити на нерезиденти /чужденци/ за 229.5 млн. евро са напуснали България само за първите 30 дни на 2011 година. Тоест чужди фирми и граждани, които са държали парите си в българската банкова система, са си ги изтеглили обратно.

На тази база може да се твърди, че за първия месец от страната чужди инвеститори са репатрирали активи в размер приблизително на половин милиард лева.

Обаче това далеч не е всичко: други три четвърти милиарда лева са изнесли в чужбина български граждани и фирми: 358.8 млн. евро е минусът пред активите в графата „валута и депозити“.

Минусът в графата „активи“ на финансовата сметка означава, че пари на резиденти са напуснали България – обясни професор Гарабед Минасян. Това са инвестиционни ресурси на български граждани, фирми и банки, както и на публичния сектор, които са били вложени през периода в чужбина.

Вероятно част от влошаването на финансовата сметка се дължи на погасяването по график на лихвени задължения на България по външния дълг – за които плащания Министерството на финансите съобщи, че за януари са в размер на 186 млн. лева, а вноската за членство в ЕС е 59.7 млн. лв. Но това обяснява изтичането на само около 250 млн. лв. - остатъкът,
вероятно един милиард лева, е изтеглен от частния сектор само за 30 дни.

Напълно ясно е, че внушителното изтичане на капитали от страната и размерът на грешката са притеснителни сигнали, които далеч надвишават по важност иначе много позитивния факт, че търговското ни салдо за месец януари е положително в размер на 111.7 млн. евро.