Има условия за силен ръст на пазарите на Украйна и Русия, според анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт. 

Въпреки негативните политически новини от двете държави Управляващото дружество е силно позитивно в прогнозата си за борсите им.

Въпреки политическите сътресения украинският пазар е във фокуса на анализаторите на управляващото дружество на Карол още от края на 2013 г.

Те приемат, че движението му нагоре – близо 47% от началото на 2014 г., дори при отчитане на обезценяването на местната валута с близо 40% за същия период - е сигнал за неговия потенциал.

„Дори да звучи плашещо на фона на новините от Украина, ние смятаме че инвестицията в украинския фондов пазар е перспективна“, казва Александър Николов, портфейлен мениджър на Адванс Източна Европа.

„Такава е прогнозата ни и за MICEX в Русия, макар и по различни причини“, допълва той.

След продължителна странична консолидация без ясна посока през 2012 г. и 2013 г., в началото на 2014 г. руският фондов пазар тръгна надолу, очевидно повлиян от международната изолация и новините за икономически мерки срещу държавата.

Предвид последвалото стабилизиране през април и скока нагоре през май (+9.65 %), текущата картина за този пазар е много позитивна, според експертите на Карол.

След като предишните месеци пазарите от Централна и Източна Европа се представяха смесено (най-общо казано ръст на малките пазари и спад на големите), през май видяхме силно представяне на всички пазари като големите пазари от региона (Русия, Турция) определено бяха водещи в движението нагоре.

Руският MICEX поскъпна с 9.65%, в Украйна пазарът отбеляза ръст от 10.71%, Унгария – 10, 5%, а Турция –7.3 %. По-малките пазари от Балканите се представиха по-слабо, но все пак Румъния, България и Сърбия отчетоха ръстове съответно от 4.64%, 0.54% и 0.39% за индексите BET, SOFIX и BELEX 15. Единственият пазар на загуба за месеца бе хърватският където CROBEX загуби 1.15% от стойността си.

През първите 2 месеца на годината, преките чужди инвестиции в Румъния са отбелязали ръст от 35.6 % спрямо година назад. Страната най-после си върна инвестиционния кредитен рейтинг, след като направи всичко възможно да намали дълговете си и държи бюджетния си дефицит под контрол. Така след 6 години, отново е на картата на инвеститорите. След повишаването на кредирния рейтинг, валутата отбеляза ръст до най-високото си ниво от почти година насам до 4.394 леи за евро - явен индикатор за повишаващите се входящи парични потоци.

Тези позитивни новини повлияха на румънският индекс BET, който напредна с 4.64 %, след силни последни две сесии. С оглед на очертаващата се приключила консолидация на румънския BET, пробив над нивото от 6700 ще е сигнал за допълнителни ръстове в Румъния, според анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт.

Българският SOFIX отбелязва минимално повишение през май, но въпреки продължаващата втори месец консолидацията, шансовете за продължаване на позитивния тренд от началото на годината остават големи през следващите няколко месеца, отбелязват експертите на Управляващото дружество.