Силно позитивна за България и Румъния е прогнозата за 2014 г. за регионалните капиталови пазари на управляващото дружество на Карол. Анализаторите на Карол очакват и силна година за IPO сегмента в страните от ЦИЕ. Пазарите в Сърбия и Хърватска са по-скоро в летаргия, а ситуацията в Русия и Украйна е такава, че тези пазари може да дадат сигнали за силно поскъпване едва по-късно през годината.

 

Напълно възможно е през 2014 г. да бъде постигнат очакваният от правителството икономически ръст от 1,8 %. Добрата за фондовия пазар 2013 г. може да е предпоставка за последващи силни периоди и за реалната икономика. Влетите пари на пазара, след делистването на някои от големите компании в началото на годината и значителният поток от дивиденти, бе подкрепен и от вливането на свежи ресурси, след продължилата 5 години анемия на пазара. Много от акциите се оказаха силно подценени и поскъпнаха рязко, като дори и с резултатите на компаниите към момента, в края на 2013 г. с P/E на индекса от 9.1 и P/B е 0.7 остават доста подценени спрямо останалите в региона и средните си исторически стойности. Позитивен момент може да окаже и продажбата на държавния дял на борсата.

 

Най-важно за възходящия ход на SOFIX от техническа гледна точка бе трайното преминаване над нивото 450 в края на 2013 г. се казва в анализа на Карол Капитал Мениджмънт. Следващото сериозно препятствие беше - върха от 2009 г. - нивото 515, което беше преодоляно в началото на 2014 г. С това индекса потвърди, че вече е в силен възходящ тренд, смятат анализаторите на Карол. „Очакванията ни са за силно поскъпване на българските акции през 2014 г.“, коментира Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. „Освен силния тренд, позитивен фактор са и ниските цени: повечето акции в България се търгуват при много ниски съотношения цена/доходност (средното P/E е 9) и цена/счетоводна стойност (средното P/B е 0.7). Надолу, само спад под 450 ще развали позитивните перспективи и ще доведе до продължителна търговия настрани между 340 и 450“, допълва той.

 

Румъния

 

Очакванията за 2014 г. в Румъния са износът да продължи да бъде силен, поради външното търсене и възстановяването на европейската икономика. Също така принос се очаква и от вътрешното търсене, което има потенциал да се превърне в основен мотор на ръста на икономиката през годината.

 

През годината се очаква на борсата да бъдат реализирани още 3 ключови държавни компании и интересът към борсата да продължи да бъде силен, провокиран и от чуждестранните инвеститори, които участват в IPO-та на тези компании. Допълнителен плюс е подценеността на акциите на румънските компании спрямо страните от Западна Европа и САЩ (средното P/E за румънските компании е 8, а средното P/B е 0.8)

 

Силната корелация с американския фондов пазар е възможно да окаже евентуален натиск, при корекция на запад, но като цяло перспективите пред румънския пазар остават добри за реализирането на ръст и през 2014 г., смятат анализаторите на Карол.

 

Перспективите за BET за 2014 г. остават позитивни, като очакваме индексът да остане над 6100/6000 (предишно ниво на съпротива, сега на подкрепа)“, коментира Александър Николов. „По-надолу, ключово ниво на подкрепа има при около 5700/5600 пункта“, допълва той. Както и преди година, следващите възходящи цели, които експертите на Карол очакват са първо при 6500, а след това при 7950 пункта. Само спад под 5700/5600 ще развали позитивна картина, смятат анализаторите.

 

Сърбия

 

Сръбският фондов пазар започна силно 2013 г., но след това претърпя сериозен спад преди да успее отново да поскъпне през последните месеци. Като цяло пазарът остава в многогодишния си диапазон на търговия между 470 и 590. За момента няма сигнал, че индекстът BELEX 15 е готов за възходящ пробив, смятат анализаторите на Карол, което означава, че може да очакваме по-нататъшна търговия настрани. Ако все пак пазарът успее да премине над 590 пункта, бихме могли да видим силно поскъпване към 870 – върха от 2010 г. Се казва в прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт.

 

От фундаментална гледна точка, сръбският пазар е един от най-подценените в региона със средно P/E от 4 и средно P/B от 0.7. За съжаление пазарът остава с ниски обеми и слаба ликвидност.

 

Хърватска

 

Хърватският пазар бе един от слабо представилите се през 2013г. След силния първоначален ръст от май нататък настроението се смени и цените бяха под натиск. Индексът CROBEX остава в диапазона си 1730-2330, който задържаше цените през последните 5 години. В момента сме близо до долната граница на този диапазон, което означава, че през 2014г. може да очакваме нов опит за ръст е прогнозата на Карол. Ако индексът достигне горната граница на този диапазон, това би било ръст от над 20%. Към момента обаче не изглежда вероятно да станем свидетели на толкова силно възходящо движение, смятат анализаторите.

 

Русия

 

Картината при руският пазар остава нееднозначна. Пазарът бе слаб през 2013г. и остава в диапазона 1250-1550. През 2014 г. експертите на Карол очакват пробив на този диапазон.  В случай на спад под 1250 е най-вероятно да последва поевтиняване към  950, а в случай на възходящ пробив, могат да се очаква  движение към върха от 2008г.

 

Към момента шансовете за двата сценария от техническа гледна точка са 50:50. Като отчетем факта, че руските акции са едни от най-евтините в света, отдаваме леко предпочитание на позитивния сценарий, но ако той се реализира, това най-вероятно ще е едва през втората половина на 2014 г.“, е коментарът на портфейлният мениджър на Адванс Източна Европа Александър Николов.

 

Украйна

 

Борсата в Украйна остана под натиск и през 2013г. През последните месеци обаче се забелязва тенденция на формиране на база под нивото 320 за индекса PFTS, като дори негативните социално-политически новини вече не влияят негативно на пазара. Затова анализаторите на Карол считат, че низходящият потенциал е силно ограничен. Поскъпване над 320 и след това – над 400, ще бъде солиден сигнал, че следващото движение нагоре (от 200-300%) е вече е в ход.

 

 

Сливания и придобивания в страните от ЦИЕ

 

След като през 2013 г. по данни на Renaissance Capital (които включват в статистиката си само сделки от над 100 млн. долара) бяха реализирани с близо 50 % повече сделки на в IPO сегмента от 2012 г., очакванията са през 2014 г. тенденцията да продължи.

 

През настоящата година най-силна активност на IPO сегмента в региона на Централна и Източна Европа Управляващото дружество очаква от руските компании. Списъкът с руски компании, които изчакват благоприятни условия на пазара е дълъг, като според оценки на Газпромбанк тези сделки са на стойност между 9,3 и 12,5 млрд. долара. Причината е, че въпреки че през изминалите пет години видяхме и успешни руски IPO-та, като цяло активността от страна на руските компании не бе много засилена.

 

Сред компаниите, за които се очаква листване в средносрочен план, са компанията за детски играчки Детский Мир, веригата хипермаркети Лента, както и веригата магазини за обувки Обув России. През януари стана ясно, че руското подразделение на Метро смята да проведе IPO на лондонската борса през първата половина на 2014 г. Индикациите са, че активност ще се наблюдава от страна на  потребителски, финансови и технологични компании. Предишните очаквания за IPO-та по линия на приватизация на държавни компании за момента не се оправдават – плановете бяха за приходи от листвания на държавни компании от порядъка на 15 млрд. долара годишно в продължение на шест години, но за момента те се отлагат до 2016 г., като така новите компании ще бъдат от частния сектор .

 

В Полша също не се очакват големи IPO-та по линия на приватизация на държавни предприятия поради изчерпване на списъка от такива след активните приватизационни сделки през борсата изминалите години. През 2014 г. обаче се очаква да продължи активността в тази посока в Румъния. Три енергийни компании ще бъдат раздържавени чрез борсата през настоящата година. Хидроелектрика и Електрика се планира да бъдат листвани през юни както в Букурещ, така и в Лондон. През втората половина на годината ще бъде предложен дял от 15 % в енергийния холдинг CE Oltenia. Приватизацията и на трите дружества е част от споразумението на Румъния с Международния Валутен Фонд.