Владимир Каролев не открива нищо странно в последната промяна на собствеността в "Булгартабак-Холдинг".

 

Тази седмица стана ясно, че холдингът има нов собственик, но не беше оповестено кой е той, защото е физическо лице.

 

"Не виждам нищо странно. Финансовите инвеститори, които купиха "Булгартабак" през 2011 г. са излезли от инвестицията", коментира пред БНР икономистът. "Всяка голяма инвестиционна банка има отдел за придобиване на активи. Купуваш, оздравяваш и след това продаваш, колкото се може по-бързо".

 

"Не знам какъв е случаят тук, но не виждам нищо мистериозно в това, което се е случило. "Който и да е купил "Булгартабак", ако не е стратегически инвеститор, а той най-вероятно не е, защото щеше да се обяви, ще му бъде трудно да се конкурира на нашия пазар с вече петима чуждестранни конкуренти. Рано или късно "Булгартабак" би трябвало да бъде поет от някоя от големите компании, защото пазарният дял от 90% пред 1993-та година в момента е под 30%".

 

Според Каролев холдингът е стабилизиран - от 2010-а година спря спадът на пазарния дял. "Не вярвам някой да даде 110 млн. лева или повече и да го затвори на другия ден или на другата година. Даже и да фалира "Булгартабак", което аз не виждам, няма да има един лев спад в бюджета. Акцизите и ДДС плащат тези, които купуват цигари, а не холдингът".

 

Икономистът посочи, че "Булгартабак" е публично дружество, но това не важи за компанията купувач, която не е задължена да разкрива собственика си.