Хайка за коли с тъмни стъкла започва от четвъртък в цялата страна. Ще се вземат книжките и на шофьори, които имат неплатени глоби.

Пътните полицаи ще спират за проверка „всички автомобили, за които има съмнения, че са с допълнително затъмнени стъкла“, гласи съобщението на МВР, пише „Труд“.

В нашия Закон да движение по пътищата има забрана за стъкла, които не са фабрично затъмнени от производителя, но не е посочен допустим процент на прозрачност. Според чл. 105 ал. 1 се забранява „ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила..., както и намаляване на прозрачността им“. В ал. 2 се допуска “ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, ако има огледала от двете страни на колата”.

За тъмни стъкла няма изрично предвидена глоба, затова на шофьора се съставя акт или фиш за 20 лв. по общия текст за нарушение на ЗДвП.

По-опасно е, ако катаджиите решат да спрат автомобила от движение, като приложат Принудителна административна мярка. Юристи съветват всеки, който е наказан така за затъмнени стъкла, незабавно да обжалва.

След спиране на пътя катаджиите могат да проверят в база данни дали шофьорът има неплатени глоби и да му вземат книжката, докато се издължи.