Заплахата на Каталония да скъса с Испания започва да се отразява на бизнеса в провинцията, покачвайки разходите за финансиране на компаниите.

 

Предстоящите местни парламентарни избори могат да превърнат богатия испански североизточен регион в първия напуснал Европейския съюз. А възможността сепаратистите да спечелят мнозинство става все по-голяма.

 

Облигациите на холдинга Criteria CaixaHolding SA с падеж през 2022 г. вече се търгуват със 120 базисни пункта над доходността на испанския държавен дълг, при едва 17 базисни пункта надценка през юни. Книжата на почти всички големи компании в провинцията са под натиск, пише Bloomberg.


Президентът на Каталония, Артур Мас иска мандат да обяви независимостта на най-голямата регионална икономика в Испания.

 

CaixaBank SA, която управлява най-голямата банкова мрежа в страната от каталонската столица Барселона предупреди инвеститорите си на 18 септември, че може да изтегли бизнеса си от провинцията, ако тя стане независима държава. А испанското бизнес лоби CEOE прогнозира „смъртоносни последици“ за каталонските компании.

 

През март каталонските сепаратисти дори съставиха пътна карта за независимост от Испания в срок от 18 месеца, след като спечелят изборите на 27 септември.

 

Радикализацията на Каталония изглежда озадачаващо. През 1978 г. мнозинството от над 90% от местните граждани подкрепиха испанската конституция, която предоставя на отделните региони големи възможности за самоуправление. През последните 37 години Каталония се радва на безпрецедентен икономически просперитет. Защо каталонците сега изглеждат готови да скъсат с Испания и да рискуват всичко?

Повечето анализатори смятат, че сепаратизмът произтича от икономически фактори. Заможните жители на провинцията не искат да субсидират по-бедните региони на Испания, на фона на икономическата криза в периферията на Европейския съюз.

 

Сепаратистите твърдят, че една малка, отворена държава в ЕС и НАТО ще бъде не само жизнеспособна, но и много по-успешна от гледна точка на икономическите резултати и социалното сближаване.

 

Но разходите по прехода биха били огромни и са налице сериозни съмнения относно това, дали такава държава може да остане в Европейския съюз, или дори отново да влезе в краткосрочен план, ако се отделили едностранно от друга членка на общността.