Лъскавите 4 и 5-звездни хотели са били най-пълни с туристи през месец януари, докато в хижичките и почивните станции заетостта е била повече от скромна. Това показват данните на Националния статистически институт за първия месец на новата година.

От тях е видно, че средната заетост в луксозните хотели е била 32%, при това основната клиентела е била от чужденци. В същото време в хотелите с 3 звезди, заетостта е била 18.4%, а станциите с 1 и 2 звезди, както и хижите, са били пълни на едва 11.5%, макар новогодишните празници традиционно да им пращат клиенти.

Общо 613.5 хил. официално регистрирани нощувки са отчетени от всичките хотели, почивни станции, къщи за гости и частни квартири през месец януари, според националната статистика.  Половината от тези нощувки са платени от чужденци.  

Любопитно, 2.1% от чужденците, преминали през страната през януари, са предпочели да пренощуват в частни квартири или други места за настаняване като хостели, например.

Пред НСИ е декларирана леглова база за 99.5 хил. души, която е била на разположение на туристите през месец януари. Приходите, които са постъпили от нея, са в размер на 29.6 млн. лв., от които 15.3 млн. лв. са платили чужденците, а българските граждани са платили нощувки за 14.3 млн. лв.