Край на ежедневното разпечатване на хартиен носител на водените дневници в  инвестиционните посредници. С промяна в Наредба №38 Комисията за финансов надзор ще даде възможност на дружествата да влязат във века на технологиите и да подават нужната информация по дигитален път.

Надзорът ще предложи дневникът да се води на електронен носител, подписан с електронен подпис, което би дало възможност за оптимизиране на вътрешната информационна система и съхраняване на данни. Електронният подпис ще гарантира достоверността на информацията, като възможност тя да бъде изтривана или коригирана, няма да има. Дигитализирането ще позволи на своевременно и сигурно предаване на информацията от клоновете и офисите на съответното дружество към неговата централа, смятат още от КФН.

Освен воденето на дневник, електрониката ще навлезе и при работата с клиенти, като една от промените в наредбата предвижда запис на телефонните разговори при подаване на нареждания от клиенти. Това е удачна практика от надзорна гледна точка и с оглед извършвания вътрешен контрол и одит в дружеството, съответства на добрите европейски практики и обсъждани на европейско ниво изменения на MiFID.

Надзорът иска да разтовари звената за вътрешен контрол и управление на риска в посредниците, а също и ограничаването на плащанията на ръка на суми до 15 хил. лв.

Предложенията вече са одобрени на първо четене в КФН, предстоят съгласувания със заинтересованите браншови организации.