Комисията за финансов надзор /КФН/ отмени приетата от 20.03.2007 г. практика по отношение на облигации, издадени при условията на първично „частно” пласиране, които в последствие се предлагат за вторична търговия.

Според практиката, приета преди повече от три години, вторично публично предлагане на облигации може да се извършва най-малко две години след вписване на дружеството в Търговския регистър и ако има два годишни счетоводни отчета, приети от общото събрание.

От КФН, обаче, отчитат, че Регламент 809/2004 на Европейската комисия, който е действащ нормативен акт с пряко действие в Република България, както и Търговският закон, допускат публичното предлагане и борсовата търговия с акции на новоучредени дружества, докато Практиката на КФН от март 2007 г. забранява борсовата търговия с облигации на дружества без двегодишна стопанска история. В този смисъл няма необходимост от различно третиране на двата вида финансови инструменти - т.е. на инвеститорите да могат да се предлагат акции от стартираща компания, но не и облигации на същата компания и при положение, че акциите са по-високо рисков инструмент, заключават от ведомството.

На дружество, което съществува в правния мир по-малко от две години, следва да се предостави също възможност за публична търговия с облигации, каквато понастоящем е налице за акции, допълват от комисията.

От КФН отчитат още, че потвърждаването на проспект за допускане до търговия на облигации /вторична търговия/ на дружество, което няма стопанска история две години, не застрашава интересите на инвеститорите, тъй като те купуват облигации на фондовата борса не пряко, а чрез лицензиран инвестиционен посредник и разполагат с възможността да получат компетентен съвет от посредника, аналогично на покупката на акции.

Практиката на КФН от март 2007 г. по прилагане на чл. 204, ал. 1 от ТЗ се явява фактор, който в условията на икономическа криза допълнително и ненужно ограничава финансирането на икономическите субекти, допълват още от комисията.