В края на миналата седмица стана ясно, че кандидат-купувачи на посредника са изтеглили парите на клиентите.

Инвестиционният посредник "Сомони файненшъл брокеридж" вече има пълна забрана да сключва каквито и да било сделки със собствени финансови инструменти, пари и с активи на свои клиенти. Това става ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор, която е издала административната мярка. Забраната ще важи за 10 дни, т.е. до 11 юли. Тя може да бъде обжалвана, но това няма да спре изпълнението ѝ, пише "Капитал Daily".

В края на миналата седмица КФН нареди на Българската фондова борса да прекрати и забрани всякакви сделки, сключвани от "Сомони ФБ". Причината е множеството вътрешни нарушения, установени при инвестиционния посредник. Преди няколко седмици в посредника се е появил кандидат-купувач – кипърското "Демфор лимитид".

За това от "Сомони" са уведомили КФН в началото на юни. Без да има каквото и да е разрешение от надзора, управителят и основен акционер в посредника Николай Колев е сключил договор за продажба на дяловете си на кипърското дружество.

Миноритарен пакет от два дяла е продала и Михаела Кацарова, на Енчо Солаков, който е бил представител на "Демфор". Малко след това, отново без никакво разрешение, от "Сомони ФБ" са издали пълномощно на Солаков и на посочено от него лице – Иван Мишев, с което те да се разпореждат със сметките на посредника, става ясно от информация на КФН.

Малко по-късно по обяснения на Колев той е установил, че и трите банкови сметки на посредника са изпразнени.