Детайлна информация за акционерите и сделките, сключвани с по-големи обеми акции от капитала на публични компании ще бъде публикувана в седмичните бюлетини на Централен депозитар. Това изисква с принудителна административна мярка Комисията за финансов надзор.

Промяната ще доведе до по-подробно информиране на аудиторията при сделки, които водят до придобиването или прехвърлянето на големи пакети, представляващи над 5% (или число кратно на 5%)от капитала на дадена компания. Информация ще се дава и за акционерите, които след дадената сделка намаляват експозицията си под 5 на сто в капитала на дадената компания, като ще се знае датата на промяната и информация за точния процент притежавани акции преди и след промяната. 

Комисията за финансов надзор затваря и папката по проверката на сигнала за грешно изчисляван SOFIX в продължение на половин година. Сигналът, подаден от Investor.bg приключи със становище, че депозитарят не е извършил административно нарушение, но за да не се случват подобни инциденти, ще трябва да следи по-внимателно промяната във фрий-флоута на дружествата, да актуализира методиката си за изчисляване на свободно търгуемия обем акции при дружествата и да извърши промени в информационната система.

Надзорът иска още въвеждането на вътрешен одитор в Централен депозитар, който да се погрижи за вътрешния контрол в институцията.