Кипър върви към ново икономическо чудо, след като за малко успя да избегне фалита през 2013 г. благодарение на международен заем от 10 млрд. евро, заяви президентът Никос Анастасиадис.

Той каза това седмица след изявления на тройката кредитори - МВФ, ЕК и ЕЦБ, че програмата за преструктуриране на кипърската икономика е на правилен път с по-добри бюджетни резултати от предвидените.

Дори германската финансова преса, която обикновено е много критична, е променила тона спрямо Кипър според Анастасиадис. Германските вестници обвиняваха банките на средиземноморския остров, че перат мръсни руски пари.

"След негативните публикации от последните месеци, германската преса сега е длъжна да поздрави Кипър за усилията, които полага, за да ускори необходимите реформи. Тя пише, че Кипър сега е изпълнил изцяло своите цели от началото на програмата", подчерта Анастасиадис.

Според президента последната оценка на кредиторите – Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, предвижда първичен дефицит от 277 млн. евро тази година или 1.8% от БВП. Това е много по-малко от заложените в бюджета 483 млн. евро. През 2013 г. БВП се е свил с 5.3%, което е с 2% по-малко от очакванията.