Водещите търговци на суровини в света са прибрали 250 млрд. долара през последното десетилетие, като те са сред хората, които са спечелили най-много от възхода на Китай и другите развиващи се страни.

 

Нетният доход от най-големите търговски къщи от 2003 г. насам надминава този на комбинацията от могъщите американски банки Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley.. Търговците на суровини правят повече пари отколкото Toyota, Volkswagen, Ford Motor, BMW и Renault взети заедно.

 

Според данни на Financial Times, включващи хиляди страници отчети, включително и такива, които не са публични, става въпрос за една изключително рентабилна индустрия, която макар и в центъра на глобалната икономика остава до голяма степен прикрита и нерегулирана.

 

Анализът на FT започва от 2000 г., когато общата печалба на индустрията е само 2.1 млрд. долара. Оттогава печалбата и влиянието на търговските групи постоянно растат.

 

Те успешно се възползваха от суперцикъла на суровините, който беше предизвикан от индустриализацията на Китай. Този процес не само увеличи обемите на търговията, но също така повиши доходността на инвестициите в активи като петролни находища, мини и земеделски земи.

 

Но в момента тази индустрия е изправена пред силни насрещни ветрове. Съвкупната печалба е в застой, като ключовите мерки за увеличаване на рентабилността се оказват все по-слабо ефективни от година на година.

 

Водещите 20 търговски къщи в света през миналата година направиха 33.5 млрд. долара, което е съпоставимо с нетните им доходи през всяка от предишните 5 години.

 

Индустрия, която включва компании като Glencore, Cargill, Vitol, Trafigura и Mitsubishi, осъществява жизненоважната връзка между производителите и потребителите на суровини.